Dog World Forum
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


Φόρουμ σκυλιών, συζητήσεις μελλών για τα σκυλιά τους, εκπαιδεύσεις σκυλιών, κλπ.
 
ΦόρουμLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση

 

 Είναι καλά γιατρέ;

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 87
Ημερομηνία εγγραφής : 06/12/2010

Είναι καλά γιατρέ; Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Είναι καλά γιατρέ;   Είναι καλά γιατρέ; Icon_minitimeΤετ Ιαν 12, 2011 1:33 pm

ΤΑ ΔΕΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Ανάμεσα στα καθήκοντα του «καλού αφεντικού», συμπεριλαμβάνεται και η ευθύνη για την υγεία και την υγιεινή του κατοικίδιου του. Μία κατάλληλα ισορροπημένη διατροφή, εντατική άσκηση, καθημερινή περιποίηση και συνεπείς επισκέψεις στον κτηνίατρο θα βοηθήσουν το σκύλο σας να κρατιέται «σε φόρμα» μέχρι τα βαθιά γηρατειά του. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τις συνήθειες του σκύλου σας: «πότε» και «πόσο» τρώει, πίνει νερό, κοιμάται, βρίσκεται σε εγρήγορση, κ.ά. – αφού κάθε σημαντική αλλαγή στη ρουτίνα του μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής δυσλειτουργίας ή ασθένειας.

Οι πληροφορίες που ακολουθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένας Γενικός Οδηγός Υγείας και αναγνώρισης συμπτωμάτων ασθένειας. Συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας για την απαραίτητη καθημερινή φροντίδα που απαιτεί ο σκύλος σας και ενημερωθείτε πάνω σε θέματα πρόληψης. Μη διστάζετε ποτέ να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό, όταν νομίζετε ότι ο σκύλος σας νοσεί ή πονά...

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΕΡΜΑ: Το υγιές δέρμα είναι εύκαμπτο και μαλακό, χωρίς αμυχές, σκασίματα, εξανθήματα, λευκές νιφάδες, ερεθισμένες περιοχές ή ογκίδια κύστες. Μην ξεχνάτε να εξετάζετε λεπτομερώς το δέρμα του σκύλου σας για τυχόν ψύλλους, τσιμπούρια, ψείρες και άλλα εξωτερικά παράσιτα.

ΤΡΙΧΩΜΑ:

Ένα υγιές τριχωτό, μακρύτριχο ή κοντότριχο, είναι σχετικά ενυδατωμένο και ελαστικό, εύπλαστο, διατηρώντας τη φυσική υγρασία του, χωρίς υπερβολική λιπαρότητα, ούτε πιτυρίδα, ξηρές ή γυμνές περιοχές.

ΜΑΤΙΑ:

Τα υγιή μάτια είναι καθαρά και σπινθηροβόλα. Τα βλεννώδη και υγρά μάτια είναι επιτρεπτά εντός του φυσιολογικού ορίου (κυρίως μετά τον ύπνο), αρκεί το εσωτερικό να μην είναι θολό ή να φαίνεται πως έχει αλλάξει χρώμα – να έχει ξεθωριάσει ή να κάνει μεμβράνη. Η λεπτή ροζ διαχωριστική γραμμή των βλεφάρων δε θα πρέπει να έχει κίτρινη βλέννα, ούτε να δείχνει ερεθισμένη.

ΑΥΤΙΑ:

Το χρώμα στο εσωτερικό του αυτιού πρέπει να έχει απαλή ροζ απόχρωση και να είναι καθαρό. Υπερβολικές ποσότητες φυσικού «κεριού» ή σχηματισμός κρούστας είναι ανησυχητικά φαινόμενα. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχουν κοκκινίλες, εξανθήματα ή πρηξίματα μέσα ή/και έξω από τα αυτιά. Σκύλοι με μεγάλα, μακριά αυτιά, όπως τα Κόκερ Σπάνιελ και τα Πεκινουά, χρειάζονται ιδιαίτερη παρακολούθηση και φροντίδα, ώστε τα αυτιά τους να παραμένουν στεγνά και καθαρά, μέσα κι έξω.

ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΟΥΛΑ:

Τα υγιή ούλα είναι ροζ, μαύρα ή στικτά, ανάλογα με τις αποχρώσεις της φυλής. Οι νεαροί σκύλοι έχουν λεία και λευκά δόντια, που τείνουν να σκουραίνουν με την πάροδο των χρόνων. Τα κουτάβια έχουν 23 μωρό-δοντα, ενώ οι ενήλικοι σκύλοι διαθέτουν 42 μόνιμα δόντια, ανάλογα με τη φυλή.

ΜΥΤΗ:

Η μύτη του σκύλου είναι συνήθως δροσερή και υγρή. Μπορεί να είναι μαύρη ή σκουρόχρωμη, ροζέ, ή σε αρμονική απόχρωση με το τριχωτό, ανάλογα με τη φυλή. Όμως, καθώς η μύτη δεν αποτελεί το όργανο στο οποίο μπορεί κανείς να βασιστεί για την πιστοποίηση της καλής υγείας ενός σκύλου, καλό είναι να τον θερμομετράτε, όποτε αισθάνεστε ότι «κάτι δεν σας πάει καλά»...

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:

Η φυσιολογική θερμοκρασία ενός σκύλου κυμαίνεται από 38,3 ως 39,2 βαθμούς Κελσίου. Για να μετρήσετε τη θερμοκρασία του σκύλου σας χρειάζεστε ένα θερμόμετρο πρωκτού, την κεφαλή του οποίου θα έχετε αλείψει με βαζελίνη ή άλλο αγνό λιπαντικό. Κρατείστε το κεφάλι του σκύλου ήρεμο και χαλαρό, ανασηκώστε την ουρά του και εισάγετε το θερμόμετρο εντός 2 εκατοστών για περίπου 3 λεπτά (στα θερμόμετρα με υδράργυρο), και εξάγετε απαλά. Αν χρειαστεί κάντε του τα «γλυκά μάτια»...

ΣΦΙΓΜΟΙ ΚΑΙ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ:

Οι σφυγμοί ποικίλλουν ανάλογα με τη φυλή και το μέγεθος του σκύλου. Μία φυσιολογική καρδιά χτυπά 50 με 130 φορές το λεπτό, σε ένα σκύλο που ξεκουράζεται. Τα κουτάβια και οι μικρότερες φυλές έχουν γρηγορότερους παλμούς. Για να σφυγμομετρήσετε το σκύλο σας: τοποθετείστε τα δάκτυλά σας στο αριστερό μέρος του στήθους του, όπου αισθάνεστε το δυνατότερο χτύπο. Για να ελέγξετε την αρτηριακή πίεση του σκύλου σας – που συμπίπτει με τον παλμό της καρδιάς του: πιέστε ελαφρά στο άνω εσωτερικό των πίσω ποδιών, όπου βρίσκονται κεντρικές αρτηρίες και το δέρμα είναι πολύ λεπτό και ευδιάκριτο.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ:

Τα ούρα είναι ένας καλός δείκτης της γενικής υγείας του σκύλου και πρέπει να έχουν καθαρή, χρυσοκίτρινη απόχρωση. Οι περισσότεροι ενήλικοι σκύλοι έχουν δύο σημαντικές ενουρήσεις την ημέρα (όχι «ψεκάσματα»). Τα κόπρανα πρέπει να είναι καστανά-καφέ και σφιχτά.

ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ:

Το σωστό υγιές σωματικό βάρος για ένα σκύλο, είναι η απόρροια της διατροφής και της άσκησης που ακολουθεί. Μην αφήνετε το σκυλί σας να τσιμπολογά «ανώφελα» σνακς ή λουκούλλεια γεύματα: η παχυσαρκία σκοτώνει!... Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος, είναι να ψηλαφίσετε ψηλά στη ράχη του: αν μπορείτε να αισθανθείτε με ευκολία τη σπονδυλική στήλη και τα πλευρά του, τότε ο σκύλος σας είναι στα φυσιολογικά κιλά του, αν όμως χρειάζεστε έξτρα ψαχούλεμα τότε θα πρέπει να αρχίσετε δίαιτα τώρα!

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Καλέστε ΑΜΕΣΩΣ τον κτηνίατρο, όταν παρατηρήσετε:

ΜΑΤΙΑ:

Πρήξιμο, κοκκινίλες, ασυνήθιστα κίτρινη κολλώδη βλέννα.

ΜΥΤΗ:

Ροή, κρούστα, πρήξιμο, ερεθισμούς.

ΑΥΤΙΑ:

Δυσάρεστη οσμή, ακαθαρσίες, νευρικές συσπάσεις, τρέμουλο, φαγούρα.

ΑΝΑΠΝΟΗ:

Επίμονος βήχας, δυσφορία, φτέρνισμα, ρέψιμο, αναγούλες ή και φτύσιμο, αρρυθμίες, σύντομες / κοφτές ανάσες, παρατεταμένο και βαρύ λαχάνιασμα.

ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ/ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:

Αλλαγές στο χρώμα, την καθαρότητα, τη σύσταση και τη συχνότητα της αφόδευσης, απώλεια αίματος κατά την εγκόπριση, ενδείξεις ύπαρξης ενδοπαράσιτων.

ΟΥΡΑ:

Απώλειες - Αλλαγές στο χρώμα, την ποσότητα και τη συχνότητα της ενούρησης, λεκέδες / κηλίδες, ύπαρξη αίματος ή και άλλων υγρών στα ούρα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ:

Στη διατροφή, την ποσότητα κατανάλωσης νερού, το σωματικό βάρος.

ΚΑΚΟΣΜΙΑ:

Στο στόμα, το δέρμα, τα αυτιά ή όπου αλλού...

ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΤΡΙΧΩΜΑ:

Τραύματα, εξογκώματα και όγκους, εκδορές, απώλεια τριχωτού, εξανθήματα, κοκκινίλες, ερεθισμούς, χρωματική αλλαγή / αλλοίωση, ενδείξεις για την ύπαρξη εξωτερικών παράσιτων (κνησμός, δάγκωμα, γλείψιμο, κ.λπ.).

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ:

Κατάθλιψη, άγχος, κούραση, συμπτώματα αδυναμίας και κόπωσης, νωχελικότητα, υπνηλία, αστάθεια, αποπροσανατολισμό, τρίκλισμα, συχνό σκουντούφλημα ή και πέσιμο, κ.ο.κ.

Το να μπορείτε να διαβάσετε τα συμπτώματα της καλής και της κακής υγείας στο σκύλο σας, βοηθά στο να προλαμβάνετε «τα χειρότερα» στην ώρα τους. Καλό θα ήταν να κρατάτε ένα Ημερολόγιο-Αρχείο για το σκύλο σας, όπου θα αναφέρετε «πότε» πρωτοεμφανίστηκε κάθε σύμπτωμα και αν η εκάστοτε συμπτωματολογία είναι διακοπτόμενη ή συνεχής, ορίζοντας περίπου τη συχνότητα της: τα αυτοσχέδια προσωπικά αρχεία έχουν βοηθήσει πολλές κτηνιατρικές διαγνώσεις.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://dogworld.forumgreek.com
 
Είναι καλά γιατρέ;
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
» Τι είναι το Drive;
» Ποιο είναι το πνευματικό σου ζώο;
» Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου Nathalie στη Ρόδο είναι υπέρ στις ΦΟΛΕΣ για να "καθαρίσουν" τα αδέσποτα
» Ποια είναι τα προϊόντα εξωπαρασίτωσης, ποια η Δράση και η Χρήση τους

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Dog World Forum :: Φροντίδα & Εκπαίδευση σκυλιού :: Υγεία Σκύλου-
Μετάβαση σε: